Klachten

Oefentherapie helpt bij deze klachten:

Rugklachten

Bij rugklachten zijn vaak de ergste klachten al na een aantal oefeningen en houdingsverbeteringen over. Verdere begeleiding is dan nodig voor volledig herstel en voorkomen van herhaling.


Nek- en schouderklachten

Deze ontstaan bij spanningen en/of een verkeerde houding of statische arbeidsomstandigheden als lang zitten of staan. Ook kan hyperventilatie een deel van de oorzaak zijn. Houdingscorrectie, ademhalingsoefeningen en ontspanning zijn belangrijk.


Hernia

Een goede houding verminderd de druk op de wervel, door gericht te oefenen wordt er ruimte gemaakt tussen de wervels om de zenuw te ontlasten. Balans en stabiliteitstraining zorgt voor een sterke rug.


Bekkenklachten

Deze komen voor na trauma en hormonale schommelingen als zwangerschap en overgang. Training van een goede houding in combinatie met het trainen van de stabiliteit is belangrijk. Meer informatie vindt u onder  bekkentherapie, waarin onze praktijk gespecialiseerd is.


Ademhaling en ontspannen

Dit zijn processen die samen opgaan. Toch kan het natuurlijke proces verstoord zijn, met allerlei nare symptomen als gevolg. Verschillende methodes zijn door bij en nascholing van de therapeut paraat om deze problemen aan te pakken. Bewust leren ontspannen, goede ademtechnieken zijn erg belangrijk.


Revalidatie

Na een operatie is vaak revalidatie nodig om verder te herstellen. Een oefentherapeut is gespecialiseerd in oefenen zonder fitness apparatuur. We weten exact  welke oefeningen nodig zijn om bepaalde spiergroepen te trainen. Oefeningen die u eenvoudig thuis kunt uitvoeren waardoor uw spierkracht en beweeglijkheid toeneemt. U oefent tijdens uw dagelijkse activiteiten waardoor vooraf gestelde doelen haalbaar worden.

Houding bij kinderen

Veel kinderen hebben een verkeerde houding. Zij hebben een holle onderrug of kromme bovenrug. Ook een zijwaartse kromming (scoliose) komt veel voor. Kinderen vinden het leuk om te oefenen en op een ontspannen manier hun houding te corrigeren. Omdat hun wervelkolom in de groei is, is het van belang om als ouders op te letten, hoe de rug van uw kind zich ontwikkelt. U kunt altijd een consult aanvragen bij twijfel of de wervelkolom zich goed ontwikkelt. Het komt regelmatig voor dat kinderen een behoorlijke rug afwijking hebben ontwikkeld, die voorkomen had kunnen worden, door eerder een oefentherapeut in te schakelen.


Hoofdpijn en migraine

Door een goed gebruik van de wervelkolom en schoudergordel ontspannen de schouderspieren  waardoor de circulatie bevordert. Ademhalen, ontspannen en een juiste houding worden bij hoofdpijn en migraine behandeld. Daarnaast werken we in de praktijk volgens het medical taping concept, dit is kinesiotape wat een hele goede ondersteuning in de behandeling geeft.


Chronische pijnklachten

Pijn is een waarschuwing van het lichaam. Er is iets niet in orde en daar moet iets aan gedaan worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak, gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden.


We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen één op één relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel. In onze praktijk wordt samengewerkt met andere praktijken en disciplines voor een optimaal resultaat.


We starten met het in kaart brengen van de oorzaken van uw pijn, uw ervaring van de pijnklachten en hoe u hiermee omgaat. Samen met uw therapeut stelt u vervolgens haalbare doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat u weer grip op uw klachten krijgt en uw kwaliteit van leven verbetert. Tijdens de behandeling is uw oefentherapeut als het ware uw coach. Samen met de oefentherapeut gaat u met uw eigen doelen aan de slag.