MS-netwerk

Oefentherapie bij

Multiple Sclerose (MS)


Multiple sclerose (MS) komt relatief veel voor en kan een grote impact hebben op nagenoeg alle facetten van het menselijk functioneren. De ziekte kent veelal een onvoorspelbaar beloop en is helaas niet te genezen. Het verloop van de ziekte kan ten dele beinvloed worden, onder andere door het gebruik van bepaalde medicatie. Hierbij is het van belang dat de juiste medicatie op het juiste moment gegeven wordt.  MS is een chronische ziekte, een ziekte die nooit overgaat. Daarom is het belangrijk dat de patiënt zelf leert wat deze ziekte is, wat de gevolgen zijn, hoe klachten en symptomen te verlichten zijn en welke zorgverleners ingeschakeld kunnen worden als het nodig is. Eigen regie, eigen zeggenschap.

 


Behandeling


De behandeling kan bestaan uit onder andere voorlichting, oefentherapie, adviezen met betrekking tot dagelijkse houdingen/bewegingen en coaching. Denk bijvoorbeeld aan:

gewrichten beweeglijk houden

stijfheid bestrijden

spierkracht onderhouden en uitbouwen waar mogelijk

balanstraining

looptraining

pijnbestrijding

algehele ontspanning

optimaliseren van de ademhaling

doorbloeding / circulatie stimuleren

verbeteren van houdingen en bewegingen in het dagelijks leven

zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen

adviezen over hulpmiddelen


We stellen samen met u een oefenschema op en geven houdings- en bewegingsadviezen, waar u zelf thuis mee aan de slag kan. Het is per situatie afhankelijk hoeveel behandelingen er nodig zijn. Dit wordt met u besproken. Op verwijzing van arts of specialist kan de oefentherapeut ook aan huis behandelen.